keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Alakerran valtaistuinsali

Tähän mennessä talolla on ollut käyttövalmiina jokusen viikon yksi kylppäri yläkerrassa. Se on kuitenkin melko vähän viisihenkiselle perheelle, joten työn alle päätyi alakerran vessa. Homma alkoi jo jokin aika sitten lattian tasoituksella ja vedeneristyksellä ja nyt olen sitä viime päivät jatkanut.

Alunperin oli tarkoitus alakerran vessaankin laittaa takaseinälle kotelo ja sinne seinävessa, mutta kun mulla sattui olemaan yksi ylimääräinen normaalivessa, niin päätin tässä kohtaa säästää ja laittaa sen käyttöön. Hieman asiassa mietitytti se, että aikoinaan sain Wienerbergeriltä talonäytöstä palkkioksi tiililaattoja jotka olin siis ajatellut siihen kotelon päälle ja tietenkin sen mukaan silloin määränkin mitannut. Tiililaattojen riittävyys oli siis kysymysmerkki, mutta yritin ynnäillä niiden määrää ja tulin tulokseen että pitäisi riittää...

Laatoitushommia


Vedeneristyksen jälkeen rupesin taiteilemaan paikalleen 10x10 lattialaattoja. Niitäkin joskus onnistuin torin kautta ostamaan yli 30m2 halvalla niin edelleen jatkoin samoilla laatoilla. Samaa laattaahan on jo kuraeteisessä ja yläkerrankin kylppärissä. Muuten ihan hyvää mattamustaa laattaa, mutta kun ne on yksittäiskappaleita niin vähän työläämpiä asentaa verrattuna semmoisiin arkkeihin. Homma kuitenkin laattajaon mietinnän jälkeen lähti rullaamaan ihan hyvin ja yhdessä illassa sain viemäreiden ympärystää lukuunottamatta lattian reunanostoineen valmiksi. Seuraavana päivänä sitten jatkoin viemäreiden kohtien askartelulla sekä allaskaapin taakse tulevalla seinälaatalla. Näitäkin laattoja on kuraeteisessä käytössä ja nyt ylimääräiset meni tänne.

Laatoitusta.





Kyllä ne melko suoraan taitaa mennä.

Seinälle laattoja. Päätin lopulta nostaa laatan jopa 180cm korkeudelle kun ajattelin että siihen
tulee kuitenkin myös peili, niin helpompi kiinnittää samalle tasolle.


Laatoitushommien kuivuttua edessä oli saumaaminen. Aloitin seinän osalta valkoisella saumalaastilla ja siitä sitten sen valmistuttua siirryin lattian pariin ja ah, niin ihanan mustan saumalaastin kimppuun. Se on kyllä ikävän sotkuista tavaraa mutta nyt sentään jo oli vähän ennakko-odotuksia sen suhteen kun aiemminkin on sen kanssa touhunnut joten päädyin saumaamaan ensin puolet lattiasta jonka jälkeen putsasin sen alueen. Sitten jatkoin edelleen toisen puoliskon ja jälleen pesu. Oli huomattavasti helpompaa näin kuin se mitä aiemmin on jo kokeiltu eli liian kuivaksi päästäminen ja jynssäys.

Seinä saumattu.

Lattiakin saumattu ja jo pariin kertan pesty.
Laatoituksen jälkeen sitten maalasin näkyviin jäävät seinät Tikkurilan luja -maalilla joka on sävytetty samalla harmaalla kuin muutkin tilat meillä.


Tiililaattojen asennus


Tosiaan kuten jo mainitsin, Wienerbergeriltä sain jo viime kesänä muutaman laatikollisen Rustica Oud Leerne -sisustustiiltä vessan koristeeksi. Silloin jo näin sieluni silmin sellaista hieman rouheaa tiilipintaa kellarin vessassa. Sellaista vähän äijä-juttua... Onhan meillä kuitenkin tiilitalo eikä tiilen tiiltä näkyvissä missään.

Homma lähti sillä käyntiin että katselin asennusohjeet laatoille:

Sen jälkeen hankin hieman työkaluja sekä saumoihin 12mm paksua köyttä ja eikun kokeilemaan. Ensimmäinen rivi lähti näppärästi seinälle nostetun lattialaatan päältä joten en käyttänyt siellä mitään puulistaa. Siitä sitten ylöspäin rivi kerrallaan. Saneerauslaastia laitoin suurinpiirtein kahden rivin verran aina per kerta seinälle, ettei kerkeä nahkoittumaan. Jos olisi ollut leveämpi seinä, niin olisin varmaan vetänyt vain yhdelle riville tarvittavan määrän. Jotenkin pidin tätä hommaa itseasiassa aika mukavana. Sai keskittyä täysin siihen mitä teki ja pää tyhjeni muista asioista.

Ensimmäisenä iltana tein noin puolet seinästä. Stoppi tuli oikeastaan siinä vaiheessa kun köydestä loppui pituus. Ajattelin että jätän sein seinän alapuoliskon kuivumaan seuraavaa päivää varten ja sitten vasta nappaan köyden sitten yläosaa varten käyttöön. Toisena päivänä sitten jatkoin homman loppuun saakka.

Ensimmäisen illan hommia.


Toisena iltana loppuun.

Saumauksen aloitin muistaakseni noin vuorokauden päästä siitä kun olin saanut jälkimmäisen puoliskon valmiiksi. Saumaus ei ollut aivan yhtä mukavaa kuin itse tiilien latominen, mutta kun rupesi tulemaan tuntumaa hommaan niin sekin alkoi etenemään. Kunnes sitten seinä loppui kesken... Videosta poiketen mulla ei ollut pystysaumoihin tuollaista metallireunallista lastaa tai mikä lie, mutta kekkasin käyttää työmiehen polvisuojaa. Laastit siihen päälle vaan ja sitten puristaa toisesta reunasta sen kasaan jolloin pystysaumaraudalla oli aika näppärä tunkea laastit pystysaumoihin.

Saumauksessa meni aikaa ehkä joku parisen tuntia ja niihin käytin tavallista muurauslaastia. Noin 30-40min saumauksen jälkeen kävin sitten puukalikalla saumat läpi ja hieroin ne sellaisiksi "rustiikkisemman" näköisiksi. Lopuksi vielä harjasin pahimmat knöölit pois. Seuraavana päivänä vielä harjaus ja saumojen kostutusta sumupullolla.



Saumaus tehtynä.

Saumat karhennettu puukalikalla.

Köyhän miehen pystysauma-apuväline: polvisyndi.

Leikkaamiseen yritin eka vanhaa kirvestä, jolla kopauttaa. Ei toimi... lopulta päädyin ulkona leikkaamaan rälläkällä ja sitten rouhin leikkauspinnan laattapihdeillä käsinlyödyn näköiseksi. Toimi hyvin.
Aika hyvä siitä tuli.

Tyytyväinen raksaaja.



Lopputulokseen voisin väittää olevani hyvin tyytyväinen! Riittikö tiilet? No kuten kuvista näkyy, niin kyllä riitti. Itseasiassa jäi jopa 15 tiiltä ylikin. Eli aika reilusti aikanaan Wienerbergeriltä toimittivat. Hyvä niin.

Vessan kalustusta


Ennen kalustusta askartelin ylijäämäpaneeleista katon paikalleen ja löytyipä vielä kattolistatkin autotallin kätköistä. Sitten vielä led-paneeli ja IV-poistoventtiili paikalleen ja reiän poraus liiketunnistimen piuhalle.

Allaskaapin hankinta tuotti päänvaivaa pitkään. Ostin jo kauan sitten 800mm leveän altaan kun halvalla sain ja siihen ei tuntunut löytyvän sopivan syvyistä (450mm) allaskaappia sopuhintaan. Lopulta päädyin sitten hankkimaan Ikeasta kahdella laatikolla olevan Godmorgon allaskaapin (130€) mutta se on 47cm syvä. Siitä siis piti askarrella kaksi senttiä pois päätyseinämistä. Noh, Ikean tyyliin siellähän oli sitten liuta valmiiksi porattuja reikiä joten nekin sitten siirsin kaksi senttiä ja porasin uudet. Lopulta siitä tuli aika hyvä ja allas sopi päälle kuin olisi siihen vartavasten tehty.

Ikea-kalusteeseen ilmestynyt tuplareiät.

Allaskaappi ja allas paikallaan. Peilikin löytyi Ikeasta.


Tänään sitten vessa saatiin käyttökuntoon. Eilen kävin hakemassa siihen hanan valmiiksi ja tänään se ja pönttö löysivät paikkansa. Muutenkin oli kohtalaisen suuri päivä kun lisäksi saatiin koko alakertaan vesijakotukkiin vesi kiertämään ja täten myös kuraeteisen että kodinhoitohuoneen vesipisteet avautuivat käyttöön. Mutta siitä lisää sitten myöhemmin.

Vessa on pientä viilausta vaille valmis nyt. Huomenna vähän silikonia laattojen reunoihin, bideen teline seinään, vessapaperiteline paikalleen... sitten enää jää oikeastaan oven listojen askartelu, mutta se saa odottaa hetken. Listat loppuivat eteisen puolelle.

Pönttö ja kalusteet paikallaan.

Talon toinen vessa joka toimii!

Sehän sopi siihen aika hyvin. Ei paha hinta allaskalusteelle kun sai sen yhteensä 180 eurolla
(plus hana ja vesilukko)



tiistai 11. lokakuuta 2016

Puuduttava aherrus ja aikataulupaine

Nyt voi kyllä jo sanoa, että pitkä tauko kirjoituksissa tulee pitkälti sen takia ettei vaan ole jaksanut kirjoittaa pitkien päivien päätteeksi. Siksi päivitettävää onkin kertynyt kasoiksi asti. Päivä päivältä tuntuu pitenevän työpäivät raksalla. Kaikki vapaa-aika kuluu siellä... edelleenkin. Työpäivät ovat noin yhdeksästä 19-20 asti, enemmän tai vähemmän tehokkaalla työtahdilla. Raksaprojekti on ollut hyvinkin mielenkiintoinen ja pitkään myös mielekäs homma, mutta nyt on jo useamman kuukauden ollut pelkkää pakkopullaa. Se on varmaan se kun pitäisi oikeasti saada se kämppä muuttokuntoon. Jokainen tehty asia kuitenkin edesauttaa sitä, joten hammasta purren vaan.

Yläkerran kylppäri


Yläkerran kylpyhuone on edistynyt käyttökuntoon saakka viime kirjoituksesta. Sain talkoo-apuja kotelon laatoitukseen ja se menikin sukkelasti kun toinen leikkasi ja toinen laatoitti. Sen jälkeen sitten edessä olikin allaskaapin ja peilin asennus, vesikalusteet sekä suihkuseinämä. Mutta aherrus tuotti tulosta ja nyt meillä on toimiva vesivessa sekä suihkumahdollisuus. Jälleen yksi tärkeä etappi kohti muuttokuntoa!

Kotelo laatoitettu.

Bauhaussista hain päälle tammilevyn ja vedin pintaan useamman kerroksen valkoöljyä.

Kylppärikalusteita. Alkaa hahmottumaan.

Toisesta vinkkelistä.

Romppeet paikallaan ja toimiva suihku!

Pyyhkeetkin jo riippumassa. Vielä puuttuu sähköt sekä tuo pyykkikuilun luukku. Saas nähdä
minkälaisen ratkaisun siihen lopulta askartelee. Ja milloin.


Keittiö


Kodinkoneiden asennus eteni kohtalaisen rivakasti keittiössä kun saimme tarvittavat pistorasiat paikalleen. Sen jälkeen olikin vuorossa vuotokaukaloiden asennus sekä sokkeleiden ja jalkalistojen kiinnitys. Nyt kaikki ovatkin paikallaan ja keittiö muuten käyttövalmis, paitsi sähköt vielä odottaa hetken kytkemistään. Kokkausmahdollisuus muuttoa varten, check!

Viinikaappi paikallaan.


Sokkeli, tuuletusritilät jääkaapille ja pakastimelle sekä pienet raot mahdollisille valumavesille. Olen hyvin tyytyväinen noihin! Tuli aika siistit ja huomaamattomat.

Mikro askarreltu paikalleen koteloon. Tässä näkyy myös hyvin tuo keskuspölynimurin venyvä letku tuolla alapuolella.

Mikro, uuni ja kahvikeskus. Kaffea odotellessa...

Lamppujakin paikallaan saarekkeen yllä. Vaimon idea. Virkkasi siihen päälle mustasta langasta
hupun. Niistä tuli aika makeet.


Koteloita


Iltapuhteena otin myös askartelulistalle alakerran sekä yläkerran lattialämmitysjakotukeille kotelot. Alakerrassa portaiden alle päätin askarrella sen ylimääräisistä melamiinilevyistä ja laitoin siihen metallisen luukun käyttöä helpottamaan. Yläkertaan sitten ei ollut enää melamiinilevyjä, joten sen tein yläkerran aulan kaappiin sitten kyprokista ja tasoittamalla sekä maalaamalla. Siitä tuli aika hyvä.

Portaiden alla kotelo. Sielläkin vuotoaukot alaosassa.

Ja piilosta löytyy jakotukki.

Yläkerran kotelo ja jälleen vuotomahdollisuus näkyviin.


Yläkerran aulan kaappiin kotelon lisäksi tuli askarreltua paikalleen vaimon ikeassa suunnittelemat ja hankkimat romppeet. Alkaa vaikuttamaan melko käytännölliseltä tämäkin kaappi.

Koteloon tein lisätukea runkoon ja tämä taas vaimon käytännöllinen idea. Näihin koukkuihin (puuilosta) tulee isot kassit roikkumaan avoinna sekä tyhjille pulloille ja tölkeille että kartongille. Siitä ne saa sitten kauppaan tai liikkeelle lähtiessä näppärästi mukaansa ja pois nurkista.

Rompetta Ikeasta. Nyt on säilytystilaa tuollakin.

Toiselle puolen lisää hyllyjä sekä yläkerran keskuspölynimurin letku.


Kellarin varasto


Päivänä eräänä tuntui, että viimeistelynäprääminen saa riittää. Päätin ruveta RAKSAAMAAN taas isompia juttuja. Työn alle päätyi kellarissa varaston kevyt väliseinä ja pieni alaslasku siihen viereen. Näin tämä väliseinä nyt erottaa sitten lopulta oikeasti varastoksi jäävän alueen sekä toisen, isomman tilan johon aikanaan sitten tulee lapsille riehumistila. Siitä sitten lisää jahka joskus sen aika oikeasti on. Tila sitten sen jälkeen voi tulevaisuudessa muuntautua vaikka kotiteatteriksi tai miksi vaan haluaakaan sen rempata.

Seinärunkoa. Varasto jää vasemmalle.

Riehumistilan/tulevan kotiteatterin puoli. Varuiksi vedin jo rasiat paikalleen takakaiuttimia varten.

Levytetty piiloon ja vasemmalla näkyy alaslasku sekä luukku sähköille.

Autotallin suunnasta näkymää.


Päätin myös samassa tilassa tuhlata viimeisen autotallista löytyneen MP75 -tasoitesäkin ja tasoitin ja verkotin autotallissa yhden nurkan johon pitäisi jossain vaiheessa saada keskuspölynimuri paikalleen. Kun tasoitetta vähän jäi yli niin sutaisinpa loput sitten siihen varaston ja eteisen väliseen tilaan.

Tuohon nurkkaan tulee vasemmalle ylös keskuspölynimuri ja nurkasta oikealle autotallin
vesipiste. Oven pielessä on yksi sähkörasia, mutta on vähän liian lähellä vesipistettä että
taidanpa suosiolla vetästä sen vaan umpeen tasoitteella. Toisella puolen ovea on lisää rasioita.

Tasoitetta tälläkin puolen ja ovet paikallaan. Eipä enää kaikki pöly tältä puolen mene asuintiloihin.


Muuta pientä


Sekä alakerrassa että yläkerrassa paikalleen seinille on ilmestynyt niin tauluja, kelloja kuin muutakin rompetta. Kaikki nämä osaltaan tuovat jo nyt pikkuisen koti-fiilistä rakentamisen keskelle. Pientä toivoa, että ehkä täällä kohta oikeasti asutaan.

Tyttären huoneessa peili paikallaan.

Yläkerran aulassa taulua pukkaa.

Lasten leikkitilaa koristeltu

Tyttären huoneessa laatikoita seinällä ja joku sarvipää tullut seinän läpi.

Kodinhoitohuoneen ilmoitustaulu.

Kodinhoitohuoneen inspiraatioseinä.

Keskimmäisen vekaran huoneessa vähän Disney-teemaa ja pimennysverho paikallaan.

Eteisessä taulua seinällä ja ovi kiinni autotallin/varaston suuntaan.

Vaimon projekti eteiseen. Avaintaulu joka tulee lipaston päälle. Pikkuvessan ovi paikallaan.

Eteinenkin hahmottuu.

Nyt aletaan olemaan jo oleellisen äärellä. Telkkariteline paikallaan! Enää puuttuu rahat uuteen
töllöön... kai se vanha vielä tuohon menee kunnes lakkaa köyhtymästä.

...ja viimeisenä mutta ah, niin merkittävänä: sähköä!


Hieman tälläkin saralla päästiin edistymään tässä lähipäivinä. Meillä on yläkerrassa valoa! Siitä on hyvä jatkaa.

Eteisessä valoa! Hyvin tuo värit luonnollisessa sävyssään esille tuo puhtaan valkea sävy.

Olkkarin puolelta katsottuna lasten leikkitilassakin valoa.

Leikkitilasta eteiseen.


Hyvin paneeli asettuu tuohon rimakattoonkin. Näitä paneeleita olisi ylimääräisenä myynnissä jos joku on kiinnostunut....

Valoa myös saarekkeen päällä. Kokeilulamppuna hyvinkin kellertävä sävy, mutta kivasti tulee
virkattu päällinen näkyviin.