sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Pitkä tie kohti muuttovalmiutta palkitsee

Pahoittelut kiinnostuneille. Viimeinen kuukausi on ollut melkoista hullunmyllyä ja blogin päivittäminen ollut melkolailla viimeisiä asioita jotka mielessä pyörii. Mutta tässä nyt taas pikainen kertaus asioihin.

Previously happened...


Keskimmäisen makkariin tuli rakenneltua jo alusta asti suunnitteilla ollut parvi. Parven rakenne tehtiin kestämään ja tuli käytettyä ehkä vähän turhankin järeää puutavaraa, mutta eipähän pääse nitkumaan tai notkumaan. Jo väliseinien tekovaiheessa tämän tilan seinien sisään valettiin vahvikkeeksi vielä betonia, ihan vaan varmuuden sekä kiinnitysten vuoksi.

Parven runko muotoutuu

Kolmelta sivulta seiniin kiinni ja pitkä jänne edessä sitten tuli tuplarunkopuulla. Eteen leveämpää ja sisemmäksi hieman kapeampi mahdollistamaan patjalle syvennyksen.

Raksa-apina testaa että kestää.


Pintaa mietittiin jokunen hetki ja lopulta päädyttiin OSB-vanerilevyyn jonka maalasin mattamustalla sprayllä. Siitä tuli aika hyvä eikä tarvinnut miettiä näkyykö pinnassa jotain pieniä jälkiä kun koko pinta on sellainen hieman rough-tyylinen. Portaat ja kaiteet rakentelin ja maalailin myös mustaksi, lukuunottamatta kaiteiden pystypienoja jotka hieman kevyemmän näön vuoksi päädyimme maalaamaan samalla harmaalla jota kautta talon löytyy seinissä. Tosin kontrastin vuoksi näyttää melkein valkoiselta.
Autotalli toimi maalausverstaana.

Levyjä paikalleen.

Portaiden osat jo aiemmin maalattuna, kasaus edessä.

Kasattuna, liimaa ja ruuveja.

Paikallaan. Lisää liimaa ja ruuveja.

Kaide sai hieman kevennystä vaaleammalla värillä.

Patjalle syvennys niin ei karkaa.

Tässä näkyy syvennys vielä paremmin.


Portaiden kaiteet ja ikkunalaudat


Portaikon osalta alettiin vihdoin pääsemään muuttotarkastuksen vaatimalle tasolle, eli virosta tilatut portaiden kaiteet sekä yläkerran ikkunoiden ikkunalaudat tulivat vihdoinkin. Niissä meni reilut kolmisen viikkoa pidempään kuin alustavasti oli odotettu, mutta tässä tapauksessa kannatti odottaa. Ikkunalaudat ovat saarnia ja käsittelin ne itse valkoöljyllä muutamaan kertaan paikallaan. Saarnista tuli myös kaiteiden käsijohde sekä yläkerran aulan muurin päällynen. Sama käsittely niille myös.

Portaiden kaiteet tulivat rungoltaan mattamustaksi maalattuina ja mielestäni kokonaisuudesta tuli kyllä juuri sellainen mitä tuli mielessä visioituakin. Asennuksen osalta oli pientä askartelua mutta kyllä ne lopulta kiinni saatiin.


Kaiteet saapuneet.






Ikkunalautojen kanssa ei ongelmitta selvitty. Ne tulivat jokusen päivän ennen portaiden kaiteita, mutta puusepällä oli käynyt ajatusvirhe ja ikkunalaudat tulivat syvyytensä puolesta kolmisen senttiä liian lyhyitä eli ikkunan ja ikkunalaudan väliin jäi iso rako. Epätoivo meinasi jo vallata mielen, mutta homma hoitui erittäin nohevasti. Puusepän tuttavan kyydissä saatiin ikkunalaudat takaisin viroon jo samana päivänä ja fiksatut (ne oli muutenkin liimaamalla tehdyt) versiot tulivat muutamaa päivää myöhemmin kaiteiden kanssa samassa kuormassa. Peukut pystyyn siitä toiminnasta.

Joka tapauksessa, ikkunalautojen asennus meni lopulta hyvin liimaamalla ne paikalleen, samaten kuin myös muurin päälle puu. Sitten kaiteet paikalleen ja taas yksi ruksi muuttovalmiudessa ruksattuna.

Muurin päälle puuta. Siellä reunan alla myös varaus led-nauhalle.

Aika magee!

Toisesta vinkkelistä.

Keittiön ikkunalauta paikallaan ja silikonia vaille. Kallistusta löytyy ikkunasta altaalle päin.

Olkkarissa ikkunalauta paikallaan.

Olkkaria.

Esikoisen huone ja ikkunalauta joka on ollut paljon jo nykyisellään istumapenkkinä käytössä.

Keskimmäisen huone ("parvihuone")

Nuorimmaisen huone.

Sielläkin ikkunalauta paikallaan.

Portaiden kaiteiden asennusta

Tasanteelta päin.

Ja ylhäältä.

Yläkerran aula. Seinällä vaimon projektina ollut ryijy. Kilpailu siitä
kumpi ensin valmis, ryijy vai talo, päättyi allekirjoittaneen tappioon.
Ryijy valmistui ensin.


Sähköt ja niiden haasteet


Sähköjen osalta en olekaan avannut blogissa pakettia vielä kovinkaan kummoisesti, johtuen osaltaan siitä että tekemässä on sukulainen (jolle tosin ihan laskulla maksan menetetystä vapaa-ajasta) ja hänen kanssaan päädyttiin lopulta muuttamaan koko sähköpaketti KNX-muotoon. Yritän jossain vaiheessa avata tarkemmin pakettia, mutta perusidea on että olen ollut itse apuna paljon, aikataulujen yhteensovittaminen on ollut haaste, mutta lopulta aina kaikki saatu hoitumaan. KNX-palikat, painikkeet yms. jutut hankittu Ebay.de:n kautta tai Eibmarkt.com sivuston kautta ja hinnat melkolailla edullisempia kuin täältä härmästä. Tähän mennessä rahaa mennyt noin puolet siitä mitä sähkötarjoukset olivat aiemmilla suunnitelmilla ja toiminnallisuus/muunneltavuus on selkeästi korkeammalla tasolla. Siinä siis pääpiirteet...

Muuttotarkastusta varten sähköissä ei hirveästi vaatimuksia periaatteessa ole. Pitää siis olla tietenkin asumiskunnossa eli keittiössä pystyä toimimaan, valoa jne. Sitten pitää myös olla mittaukset tehtynä ja paperit kunnossa. Näissä sitten menikin muuttotarkastukseen nähden vähän tiukille, teimme lopulta melko pitkää päivää edellisenä iltana. Paperit saatiin valmiiksi ja allekirjoitettua noin kello kolmen aikaan yöllä ja aamulla klo 9 oli tarkastus. Eli ihan putkeen meni.

Jälkikäteen nyt ollaan sitten hissukseen ohjelmoitu painonappeja ja tehty pientä viilausta ja vielä on hommaa mm. led-nauhojen virtalähteiden osalta. Yhdet oli jo kokeilussa, mutta ei toiminut niin jouhevasti kuin haluttiin joten nyt laitetaan erillinen virtalähde ja driveri. Myös liiketunnistimet pitää vielä ohjelmoida toimintaan ja muutakin toiminnallisuutta parantaa mutta nyt jo pärjäillään hyvin täällä sähköjen osalta.

Eteisen led-nauhan testausta virtalähde+driveri yhdistelmällä. Toimii, mutta reagoi hitaasti ja himmenee selkeiden pykälien kera. Ei jatkoon.

Toisesta vinkkelistä. Muuttoromppeita vielä tässä vaiheessa nurkat
täynnä.


Ilmanvaihto


Ilmanvaihdon osalta saatiin tuossa marraskuun alussa homma myös eteenpäin. IV-kone paikalleen ja pakko myöntää että Enerventin kattokiinnityslevy on kyllä pirun näppärä! Se tosiaan oli vaan että kone reunasta paikalleen ja Click! Siinä se sitten olla möllötti.

Ilmanvaihdon osalta sain tuttavan suosituksen kautta AK-ilmanvaihdon Arton käymään meillä säätämässä IV:n kohdalleen ja tekemään siitä mittauspöytäkirjan. Muuten meni homma tosi hyvin, mutta tuloilma piti kovaa ääntä. Meillähän ei tuloilman puoleen ollut suunniteltu mitään äänenvaimenninta, jota myös KVV-vastaavan kanssa ihmeteltiin ja suunnittelijalta kysäistiin. Kovasti väitti että suunniteltu levennysosa alkupäässä lähtöä riittää... no ei muuten riittänyt! Edes tehostusta ei ollut käytössä ja suhina oli häiritsevä. Siihen sitten mietittiin Arton ja KVV-vastaavan kera ratkaisua ja lopulta päädyttiin kääntämään tuloilman lähtö 180-astetta eri suuntaan eli teknisen tilan sisällä eri suuntaan, laittamaan siihen yksi äänenvaimennin, jälleen 180-astetta takaisin ja siihen toinen äänenvaimennin. Sitten parilla mutkalla takaisin siihen mistä loppulinja jatkui muuttumattomana. Muutama metri tuli lisäputkea, mutta koneessa on tehoissa varaa ja pakko sanoa, että kyllä kannatti. Ei enää edes tehostuksella kuule ylhäällä mitään. Homma itsessään meni onneksi kohtalaisen nopeasti ja parissa tunnissa oli paketti kursittu kasaan. Juuri sopivasti pari päivää ennen LVI-tarkastusta.

Putki poikki, mutkat toiseen suuntaan ja toinen mutka vanhaan pätkään.

Äänenvaimentimet paikallaan ja taas putki kasassa. Suhinat loppui kuin seinään.


LVI-tarkastuksessa käytiin läpi mitä talo on syönyt sisäänsä, mitä papereissa näkyi ja sitten homma olikin sen osalta kunnossa. Myöhemmin tarkastettavaksi jäi meidän makkarin yhteydessä oleva kylppäri sekä tietenkin saunarakennus. Mutta taas yksi ruksi muuttotarkastusta varten check!

MUUTTOTARKASTUS


11.11.2016 jäi meidän perheessä ikimuistoiseksi päiväksi. Aamulla alkoi osittainen lopputarkastus eli muuttotarkastus/käyttöönottotarkastus. Sitä varten tosiaan osa hommista meni vähän viime tippaan, osa sitten saatiin hyvissä ajoin. Jätesopimus ja postilaatikko on ollut jo pitkään, talon numeron sain paikalleen hyvissä ajoin ja ulkovalotkin saatiin toimintaan kohtalaisen varhaisessa vaiheessa. Piha ja kulku pääovelle oli melko siisti, huomioiden sen toki, että vasta ensi kesänä sitten pihahommat tiedossa. Parvekkeen raksaportaat suljin kokonaan käytöstä pois ja ne sitten rakennellaan terassien kera ensi kesänä lopulliseen muotoonsa. Sisällä kaiteet portaissa ja muuten turvallista asua.



Keittiö ja ei ihan vielä muuttokunto...

Olkkari+ruokatila alkaa näyttämään tässä jo hyvinkin valmiilta. Tosin tässä vielä ikkunlaudat puuttuivat.

Esikoisen tupa.

Nuorimmaisen.

Kuraeteinen jo lähes käytössään.

Alakerran valtaistuinsalissakin valo.




Pari tuntia tarkastusta ja sitten sai soitella vaimolle että tänään muuten muutetaan! Meillähän oli varmaan 80% tavaroista jo kannettuna sisälle ja paikallaankin, mutta patjat ja vuodevaatteet sekä tietysti asukkaat puuttuivat. Puute joka sitten korjattiin samana iltana.

Pitkään visioissa ollut näkymä puurtajan mielessä konkretisoitui sitten illalla kun lapset oli laitettu nukkumaan ensimmäistä kertaa omaan, uuteen taloon. Paljon jäi vielä hommaa, mutta kiire loppui tähän.

Tähän se sitten lopulta päätyi, muttei päättynyt.




To be continued...

keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Alakerran valtaistuinsali

Tähän mennessä talolla on ollut käyttövalmiina jokusen viikon yksi kylppäri yläkerrassa. Se on kuitenkin melko vähän viisihenkiselle perheelle, joten työn alle päätyi alakerran vessa. Homma alkoi jo jokin aika sitten lattian tasoituksella ja vedeneristyksellä ja nyt olen sitä viime päivät jatkanut.

Alunperin oli tarkoitus alakerran vessaankin laittaa takaseinälle kotelo ja sinne seinävessa, mutta kun mulla sattui olemaan yksi ylimääräinen normaalivessa, niin päätin tässä kohtaa säästää ja laittaa sen käyttöön. Hieman asiassa mietitytti se, että aikoinaan sain Wienerbergeriltä talonäytöstä palkkioksi tiililaattoja jotka olin siis ajatellut siihen kotelon päälle ja tietenkin sen mukaan silloin määränkin mitannut. Tiililaattojen riittävyys oli siis kysymysmerkki, mutta yritin ynnäillä niiden määrää ja tulin tulokseen että pitäisi riittää...

Laatoitushommia


Vedeneristyksen jälkeen rupesin taiteilemaan paikalleen 10x10 lattialaattoja. Niitäkin joskus onnistuin torin kautta ostamaan yli 30m2 halvalla niin edelleen jatkoin samoilla laatoilla. Samaa laattaahan on jo kuraeteisessä ja yläkerrankin kylppärissä. Muuten ihan hyvää mattamustaa laattaa, mutta kun ne on yksittäiskappaleita niin vähän työläämpiä asentaa verrattuna semmoisiin arkkeihin. Homma kuitenkin laattajaon mietinnän jälkeen lähti rullaamaan ihan hyvin ja yhdessä illassa sain viemäreiden ympärystää lukuunottamatta lattian reunanostoineen valmiksi. Seuraavana päivänä sitten jatkoin viemäreiden kohtien askartelulla sekä allaskaapin taakse tulevalla seinälaatalla. Näitäkin laattoja on kuraeteisessä käytössä ja nyt ylimääräiset meni tänne.

Laatoitusta.





Kyllä ne melko suoraan taitaa mennä.

Seinälle laattoja. Päätin lopulta nostaa laatan jopa 180cm korkeudelle kun ajattelin että siihen
tulee kuitenkin myös peili, niin helpompi kiinnittää samalle tasolle.


Laatoitushommien kuivuttua edessä oli saumaaminen. Aloitin seinän osalta valkoisella saumalaastilla ja siitä sitten sen valmistuttua siirryin lattian pariin ja ah, niin ihanan mustan saumalaastin kimppuun. Se on kyllä ikävän sotkuista tavaraa mutta nyt sentään jo oli vähän ennakko-odotuksia sen suhteen kun aiemminkin on sen kanssa touhunnut joten päädyin saumaamaan ensin puolet lattiasta jonka jälkeen putsasin sen alueen. Sitten jatkoin edelleen toisen puoliskon ja jälleen pesu. Oli huomattavasti helpompaa näin kuin se mitä aiemmin on jo kokeiltu eli liian kuivaksi päästäminen ja jynssäys.

Seinä saumattu.

Lattiakin saumattu ja jo pariin kertan pesty.
Laatoituksen jälkeen sitten maalasin näkyviin jäävät seinät Tikkurilan luja -maalilla joka on sävytetty samalla harmaalla kuin muutkin tilat meillä.


Tiililaattojen asennus


Tosiaan kuten jo mainitsin, Wienerbergeriltä sain jo viime kesänä muutaman laatikollisen Rustica Oud Leerne -sisustustiiltä vessan koristeeksi. Silloin jo näin sieluni silmin sellaista hieman rouheaa tiilipintaa kellarin vessassa. Sellaista vähän äijä-juttua... Onhan meillä kuitenkin tiilitalo eikä tiilen tiiltä näkyvissä missään.

Homma lähti sillä käyntiin että katselin asennusohjeet laatoille:

Sen jälkeen hankin hieman työkaluja sekä saumoihin 12mm paksua köyttä ja eikun kokeilemaan. Ensimmäinen rivi lähti näppärästi seinälle nostetun lattialaatan päältä joten en käyttänyt siellä mitään puulistaa. Siitä sitten ylöspäin rivi kerrallaan. Saneerauslaastia laitoin suurinpiirtein kahden rivin verran aina per kerta seinälle, ettei kerkeä nahkoittumaan. Jos olisi ollut leveämpi seinä, niin olisin varmaan vetänyt vain yhdelle riville tarvittavan määrän. Jotenkin pidin tätä hommaa itseasiassa aika mukavana. Sai keskittyä täysin siihen mitä teki ja pää tyhjeni muista asioista.

Ensimmäisenä iltana tein noin puolet seinästä. Stoppi tuli oikeastaan siinä vaiheessa kun köydestä loppui pituus. Ajattelin että jätän sein seinän alapuoliskon kuivumaan seuraavaa päivää varten ja sitten vasta nappaan köyden sitten yläosaa varten käyttöön. Toisena päivänä sitten jatkoin homman loppuun saakka.

Ensimmäisen illan hommia.


Toisena iltana loppuun.

Saumauksen aloitin muistaakseni noin vuorokauden päästä siitä kun olin saanut jälkimmäisen puoliskon valmiiksi. Saumaus ei ollut aivan yhtä mukavaa kuin itse tiilien latominen, mutta kun rupesi tulemaan tuntumaa hommaan niin sekin alkoi etenemään. Kunnes sitten seinä loppui kesken... Videosta poiketen mulla ei ollut pystysaumoihin tuollaista metallireunallista lastaa tai mikä lie, mutta kekkasin käyttää työmiehen polvisuojaa. Laastit siihen päälle vaan ja sitten puristaa toisesta reunasta sen kasaan jolloin pystysaumaraudalla oli aika näppärä tunkea laastit pystysaumoihin.

Saumauksessa meni aikaa ehkä joku parisen tuntia ja niihin käytin tavallista muurauslaastia. Noin 30-40min saumauksen jälkeen kävin sitten puukalikalla saumat läpi ja hieroin ne sellaisiksi "rustiikkisemman" näköisiksi. Lopuksi vielä harjasin pahimmat knöölit pois. Seuraavana päivänä vielä harjaus ja saumojen kostutusta sumupullolla.



Saumaus tehtynä.

Saumat karhennettu puukalikalla.

Köyhän miehen pystysauma-apuväline: polvisyndi.

Leikkaamiseen yritin eka vanhaa kirvestä, jolla kopauttaa. Ei toimi... lopulta päädyin ulkona leikkaamaan rälläkällä ja sitten rouhin leikkauspinnan laattapihdeillä käsinlyödyn näköiseksi. Toimi hyvin.
Aika hyvä siitä tuli.

Tyytyväinen raksaaja.



Lopputulokseen voisin väittää olevani hyvin tyytyväinen! Riittikö tiilet? No kuten kuvista näkyy, niin kyllä riitti. Itseasiassa jäi jopa 15 tiiltä ylikin. Eli aika reilusti aikanaan Wienerbergeriltä toimittivat. Hyvä niin.

Vessan kalustusta


Ennen kalustusta askartelin ylijäämäpaneeleista katon paikalleen ja löytyipä vielä kattolistatkin autotallin kätköistä. Sitten vielä led-paneeli ja IV-poistoventtiili paikalleen ja reiän poraus liiketunnistimen piuhalle.

Allaskaapin hankinta tuotti päänvaivaa pitkään. Ostin jo kauan sitten 800mm leveän altaan kun halvalla sain ja siihen ei tuntunut löytyvän sopivan syvyistä (450mm) allaskaappia sopuhintaan. Lopulta päädyin sitten hankkimaan Ikeasta kahdella laatikolla olevan Godmorgon allaskaapin (130€) mutta se on 47cm syvä. Siitä siis piti askarrella kaksi senttiä pois päätyseinämistä. Noh, Ikean tyyliin siellähän oli sitten liuta valmiiksi porattuja reikiä joten nekin sitten siirsin kaksi senttiä ja porasin uudet. Lopulta siitä tuli aika hyvä ja allas sopi päälle kuin olisi siihen vartavasten tehty.

Ikea-kalusteeseen ilmestynyt tuplareiät.

Allaskaappi ja allas paikallaan. Peilikin löytyi Ikeasta.


Tänään sitten vessa saatiin käyttökuntoon. Eilen kävin hakemassa siihen hanan valmiiksi ja tänään se ja pönttö löysivät paikkansa. Muutenkin oli kohtalaisen suuri päivä kun lisäksi saatiin koko alakertaan vesijakotukkiin vesi kiertämään ja täten myös kuraeteisen että kodinhoitohuoneen vesipisteet avautuivat käyttöön. Mutta siitä lisää sitten myöhemmin.

Vessa on pientä viilausta vaille valmis nyt. Huomenna vähän silikonia laattojen reunoihin, bideen teline seinään, vessapaperiteline paikalleen... sitten enää jää oikeastaan oven listojen askartelu, mutta se saa odottaa hetken. Listat loppuivat eteisen puolelle.

Pönttö ja kalusteet paikallaan.

Talon toinen vessa joka toimii!

Sehän sopi siihen aika hyvin. Ei paha hinta allaskalusteelle kun sai sen yhteensä 180 eurolla
(plus hana ja vesilukko)