keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Yläkerran lattia valmis!

Otsikko ehkä hieman pelkistää lähiaikojen edistymiset, mutta kieltämättä se on näyttävin asia muuttokunnon tavoittelussa. Eli tosiaan yläkerran lattia tuli otettua työn alle tässä toista viikkoa sitten. Avuksi asennukseen sain taas isäni, joka tuntuu olevan ihan mielissään, että kivitalon parissa on nyt hommia jossa hän voi olla apuna. Runkohommat ynnä muut ovat kuitenkin melko raskaita, niin nämä ovat oikein sopivia pikkupuhteita. Onneksi intoa riittää koska apukädet ovat aina tarpeen.

Yläkertaan tuli noin 100m2 Kymppilattioilta jo kauan sitten ostettua Kandian tammi vinyylilankkua. Asentaminen oli kohtalaisen yksinkertaista jahka siihen hommaan pääsi hitusen sisälle. Eniten päänvaivaa tuottivat jatkosten pituudet ja miten lattialankut saadaan juoksemaan minimaalisella hukalla. Yhteensä sadan neliön asentamiseen meni noin nelisen päivää joista kolme oli kahdella miehellä ja viimeiseksi keittiön asensin sitten yksin. Pakko myöntää että on lattia kyllä meidän molempien mieleen. Se on kiva kun päätökset on tehty jo kauan sitten ja nyt vihdoinkin konkretisoituu se mitä oikeasti on hankittu. Onneksi oli mieleinen.

Juuri asennuksen jälkeen. Näin siistinä säilyi hetken... hyvin lyhyen hetken vain.

Takkakokonaisuus näyttää omaan silmääni todella hyvältä!

Laatan ja lattian välille jäi korkoeroa ehkä noin 2mm luokkaa. Alustava ajatus laittaa eritasolista jiireineen alkoi mielessä jo muuttua ihan vaan siististi rajattuun silikoniin.

Takan taustat vedin umpeen paloakryylillä jota sattui olemaan laatikko ylimääräistä. Siihen
päälle vielä myöhemmin vedin seinän harmaan maalin kun akryylillä ilmeisesti tapana vähän
kellastua.

Sohvasta sitten aikanaan voi tuijottaa tätä näkyä. Takan reunallekin ilmestynyt kiveä.

Keittiö tuolla taustalla saanut jo välitilan maalinsa. Päälle sitten aikanaan lasi.


Takan luukun reunallekin saatiin Onpiippujen/valmistulen asennusporukka asentamaan puuttuvat kivet. Hienosti hoitui homma. Sinänsä itse työ ei ollut varmaan kymmentä minuuttiakaan ja asennuspyynnöstä muistaakseni alle viikossa tulivat paikalle. Ei huono.

Viime viikolla sain myös vaimonkin apulaiseksi joka iltapäivästä iltaan. Lapset olivat reilun viikon mökillä mummon kanssa (Kiitos mummo!) ja saatiin hommia eteenpäin. Kävin hakemassa alkuviikosta Suomen Betonileimasimelta Petikosta neljä säkkiä nestemäistä kangastapettia (tai oikeammin puuvillaista seinäpinnoitetta) ja vaimo sai sitten tehtäväkseen opetella sen laittamista. Homma alkoi sillä että jo edellisenä iltana pussillinen puuvillatapettimössöä laitettiin ämpäriin ja sekaan kaadettiin noin 6 litraa vettä. Sitä sitten kädellä sekoitettiin/vaivattiin kuin taikinaa hetken aikaa ja lopulta suljettiin koko ämpäri muovikassiin. Tavaran pitää minimissään muistaakseni 5h tekeytyä mutta reilusti yön ylikään ei haittaa. Seuraavana iltapäivänä itse sitten livistin parin päivän työmatkalle ja perheemme ylimmäinen tapettimestari pääsi hommiin. Levitys tapahtui muovilastalla ja kuulemma oli kohtalaisen helppoa jahka löytyi oikea työtapa. Ensimmäisenä työn alle pääsi meidän makuuhuoneessa sängynpääty. Yksi pussillinen ei aivan riittänyt 3,6m2 alalle, mutta seuraavana päivänä sitten homma jatkui eikä siis mitään saumoja jäänyt jatkokohdassakaan. Tapetti kestää kuivua noin kolmisen päivää ja sitä pystyy aika pitkään vielä fiksailemaan.

Seuraavaksi sitten tapetointi jatkui olohuoneeseen ja siellä telkkarikoteloon. Siinä olikin sitten jo vähän haastetta kun oli sekä ulko- että sisäkulmia ja korkeuttakin oli melkein kolmisen metriä, joten joutui maestro keikkumaan tikkaiden nokassa työtään tekemässä. Tapetti ei aivan riittänyt loppuun asti, mutta toisaalta... eteen tulee töllö, eikä siis haittaa vaikka keskellä jäi vähän vajaaksi. Lopputulos mielestäni 10+. Sävynä meille tuli Poldecor TYP31#5 joka siis sellainen lämpimän harmaa, hitusen tummemman harmailla hippusilla ja kevyesti hopeisella hohdolla. Sopivassa valossa siis näkyy hieman bling-blingiä.

Lähtökohta tapetoinnille. Ämpäri jo valmiina odottamassa.

Siinä se leviää!

Ja finito ekalta illalta (tosin kuvan alareunasta taisi jäädä se kesken jäänyt osa pois)

Siitä lähtee telkkarin kotelon tapetointi.

Ja melkein riitti loppuun saakka. Mutta tuo osuus jää piiloon telkkarin
taakse. Jos häiritsee niin tehdään loppuun myöhemmin.

Tämän lisäksi sitten tehoviikon aikana vaimo kerkesi tyttären huoneen seinän tapetoimaan, maalaaman valmiiksi keittiön välitilan Tikkurilan Taika helmiäismaalilla ja aloittamaan lasten makkareista seinien pintojen toiseen kertaan maalamisen. Yhdessä sitten viikonloppuna vedettiin hirmuinen maalausspurtti ja saatiin koko yläkerta portaikkoineen maalattua toiseen kertaan. Siitä sitten pääsinkin tällä viikolla asentamaan jalkalistoja. Listaksi harkitsin halpaa mdf-listaa ja edullista valkoista 42mm mäntylistaa. Lopulta sain Helsingin puupalvelusta niin hyvän tarjouksen valkoisesta mäntylistasta etten enää edes harkinnut Bauhaussin tarjous mdf:ää. Metrihinnassa eroa puulistalle tuli vain noin kymmenisen senttiä! Nyt siis viime päivät onkin mennyt jiirien hiomisessa ja muussa näpräämisessä. Tänään viimeksi sain askarreltua olkkari AV-kotelon (aka koirankopin) sisukset siistiksi. Enää puuttuu hyllylevy ja sähkökalusteet ja sitten kovaa ajoa vaan.

Esikoisen tapettiseinä kuitutapetilla. Hyvin se vaimo tämänkin hoiti.

Lattialistoja paikallaan ja tapetti kuivunut ja saanut lopullisen värinsä joka siis vähemmän
sinertävä kuin märkänä.

Niin sitä vaan on joku taas sotkenut paikat. Lattialistat olkkarin osalta kaikki paikallaan.

Tämän päivän nikkarointia. Melamiinilevytstä seinämät ja katto tuonne koteloon, lattialistat
kiertämään ja reunaan peitelistat. 


Täytyy sanoa, että mielestäni melkoisen hyvin onnistunut.


1 kommentti: