sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Syksyn ensimmäinen...

Turha oli toivoa että saisin blogilla kiinni todelliset tapahtumat mutta jatketaan sitten tällä takauma-linjalla. Edellinen kirjoitus oli tänä keväänä ja siinä käsiteltiin vielä edellistä kesää joten on tässä hitusen kirimistä. Katsotaanpa mistä sitä aloittaisi...

Roskakatos


Roskikseen viimeistely eteni niin että kaivoin vanhoja yli jääneitä rimoja ja asentelin muuriosuuden yläpuolelle samanlaiset rimat kuin mitä parvekkeella ja saunalla oli käytetty. Sitoopahan visuaalisesti kaikkea hieman yhteen. Talon numeroakin mietin ja lopulta jostain netin syövereistä bongasin hauskan idean nurmikkokyltistä. Heitin ehkä hieman vitsillä sen vaimolle ja yllättäen saikin vastakaikua. Joten ei muuta kuin miettimään. Alumiinilistat rautakaupan hyllystä ja vaneri taakse. Vaneriin liimasin tekonurmen jonka sain ilmaiseksi kun ylijäämää oli jollakulla raksakimpan kautta kysellessä. Nurmi oli sen verran pitkä että saksin sitä vähän lyhyemmäksi ja nyt valmiina numerokylttinä olen harkinnut että vielä voisi vähän typistää sitä. Aikanaan yläpuolelle tulee samanlainen valo kuin talon seinissä on, joka valaisee ylös ja alas.
Roskakatos saanut rimat ja talonumeron.

Zoomattuna

Ruoho hitusen pitkää. Kaipaisi ruohonleikkuria.

Kesällä saatiin roskakatokseen vähän alivuokralaisia. Muuten olisivat saaneet ehkä ollakin rauhassa mutta turhan vilkas paikka rakennella pesää. Aika näppärästi raksaimurilla ja pitkällä varrella hävisi asukit kuten myös pesä.

Kylppäreiden yksityiskohtien viilausta


Yläkerrassa molemmissa kylppäreissä oli vielä jäänyt viimeistelemättä pyykkikuilun luukkujen tienoot. Molemmista siis pääsy samaan pyykkikuiluun. Lasten kylppäri oli hitusen hankalampi kun edessä on hana. Päädyin sitten askartelemaan lasiliikkeestä ostettujen alumiinilistojen ja mittojen mukaan tilattujen peilien kera ihan oman konstruktion. Listat oli ns. E-listaa jossa siis kaksi uraa. Peilit 6mm peiliä joissa kalvot takana. Liimasin alapuolen listan paikalleen, sujautin peilit uriin ja yläpuolen listan liiman kera paikalleen ja seinään. Sitten ovipeiliin kiinni kahva ja siinä se sit oli. Ihan hyvä tuli. Kuilun aukon reunat täytyy vielä siistiä vaikka ohuella valkoisella muovilistalla. Kuvia en nyt juuri sattunut löytämään mutta ehkä myöhemmin...

Meidän kylppärissä mietin pitkään miten teen ja päädyin helpoimpaan. Tilasin mittojen mukaan Finnaccess -firmasta valkoisen metalliluukun push up-luokituksella. Asennus oli helppo ja tuli mielestäni tosi siisti.
Aukko vailla ovea.

Luukku paikallaan ja siisti on!

Push-up toimii ja luukku aukeaa.


Terassin valmistelua ja rungon kyhäystä


Tälle kesälle oli myös terassien tekemisen aika varattuna ja sehän sitten kesän pihabudjetista lohkaisikin melkoisen loven. Ensinnä homma alkoi sillä, että saunarakennuksen edustalle oli saatava lisää sepeliä kun oli jäänyt vähän matalaksi. Aikani pohdin ja päädyin siihen että tässä hommassa sentään nyt mennään helppous edellä. Päätin tilata yhden autollisen hihnasepeliä vaikka hinta tietenkin pompsahti jonkin verran. Mutta ei tehnyt hirveästi mieli kottikärryllä useampaa tonnia liikuttaa.

Hihnasepeliä lentää kohtapuoleen.

Muutama läjä levitettäväksi.


Nyt on parempi korko.


Jahka sepelit oli levitetty ja tasoitettu oli aika alkaa nikkaroimaan terassin runkoa. Tilasin Malmin K-raudasta tällä kertaa puutavarat sekä betonilaatat ja pilariharkot. Osa muista tarvikkeista oli hankittu Virosta ja osa ihan lähimmästä Biltemasta. Runkotavarana tuli käytettyä painekyllästettyä 48x148 tavaraa ja täytyy sanoa että paikoitellen oli haastavaa yksin saada tavarat kiinni ja paikalleen. Pahimmissa paikoissa vaimo toimi apunaisena ja homma lutviutui hyvin. Rungon teko tuli aloitettua alimmasta tasosta eli saunan edustalta, sitten tehtyä ylin taso eli talon edusta. Lopulta sitten mittailin ja pähkäilin korkoeron ja päädyin tekemään pari eri tasoa vielä siihen välille.

Saunalla runko etenee.

Toisesta vinkkelistä

Ylhäältä päin.

Partsin nurkalta.


Talon parvekkeella tuli laitettua puurungon päälle musta maisemointikangas (kun sitä rimakaton jälkeen jäi yli) ihan jo parista syystä. Ei raoista pääse roskat parvekkeen lattian alle ja sotkemaan valumavesien poistumista ja toisekseen trafiikki toiseenkin suuntaan on estetty eli ampiaiset eivät pääse ylöspäin kun ne ihan varmasti kuitenkin jotain pesää pykää sinne alle. Päädyin sitten samanmoisista syistä laittamaan myös pihan terassille kankaan. Nitojalla kiinni ja laudoitusta odottamaan. Kun sitten sain terassien rungot valmiiksi, mittailin ja laskeskelin sopivimmat pituudet laudoitusta varten ennen kuin lähdin lehtikuusta tilaamaan.

Seuraava taso saunan edustalle.

Askel ylemmäs.Talon edustalle runkoa myös.

Partsilta ylijääneet laudat pääsi väliaikaiseksi kulkutieksi.


Tuosta lähtee kangas.

Etuterassi saa jatkoa kohti tramppaa.

Tasojen yhdistäminen alkaa.

Ensimmäinen pykälä.


Rimoitusta varten tolpat paikalleen.

Runko alkaa olla kasassa.


Pykälät tehtynä.

Tramppa jää sinne sivuun.

Melkoinen palapeli...

Kangasta paikalleen.


Talon sokkeli


Kauheassa inspiraation puuskassa sain päähäni eräänä päivänä ottaa työn alle talon sokkeleiden tasoittamisen. Enpä hirveästi sitäkään ollut aiemmin tehnyt mutta perusidea oli pollassa. Pari päivää hommia ja sitten oli tehty. Nopeutta tietenkin auttoi se että sokkeli oli jo talon rappauksen yhteydessä verkotettu ja tasoitettu kertaalleen.

Sokkelin tasoitusta.Verkkoa ja tasoitetta myös autotallin viereiseen muuriin.Sokkeli tuotti tasoittamisen jälkeen jonkin verran päänvaivaa. Pohdittiin mennäänkö taloa vaaleampaan vai tummempaan sävyyn. Päädyttiin lopulta tummempaan ja sitten kävin rautakaupasta hakemassa pari purkkia sokkelimaalia eri sävyissä. Ne sitten sudittiin parille eri nurkalle. Toinen niistä oli hitusen sinertävä ja sopi yksiin rännien kanssa ja toinen taas hieman lämpimämpi harmaan sävy ja sopi hyvin seinän sävyyn. Päädyin sitten valitsemaan sen seinän sävyyn sopivan kun kuitenkin niin isoja aloja seinää. Sokkelimaali Suomessa oli hirmuisen kallista joten päädyin sitten tekemään ekskursioin isäni kanssa Tallinnaan ja sokkelimaaliostoksille. Samalla reissulla mukaan tarttui Vivacolorin Soklivärvin lisäksi kaikkea muutakin joten ihan kannattava keikka oli. Sokkelimaalit noin puolet Suomen hinnoista. Eräänä viikonloppuna sitten enemmän tai vähemmän koko perheen voimin maalailtiin sokkelit tummaksi.

Väripähkäilyä. Vasen sopii paremmin seinään, oikea paremmin ränniin.

Auringossa sama. Vasen seinään, oikea ränniin. Päädyimme vasempaan.

Maalausta.


Ihan siisti tuli.

Tukimuurit


Aikoinaan tuli tehtyä autotallin käyntioven viereen maanpainemuuri joka jäi kertaalleen tasoitetuksi ja nyt piti tänä kesänä tehdä talon toiselle puolelle myös muuri korkoerojen takia. Tontin nurkalla oli siihen tarkoitukseen ollut kellarista ylimääräiseksi jääneitä RUH-200 ja RUH-250 harkkoja ja jo edellisenä kesänä sain sinne pohjalle lammitassuja ilmaiseksi anturan virkaa toimittamaan. Valuhomma itsessään jäi hyvinkin vaiheeseen mutta päivänä eräänä otin sitten itseäni niskasta kiinni ja pyörittelin noin lähes kuution betonia betonisekoittimella. Luit oikein... semmoisella käsikoneella. Mylly hajosi jo edellisenä kesänä ja ”laiska” kun olin niin enpä sitten jaksanut hakea lainalaitetta vaikka olin sellaisen jo tuttavalta saamassa. Hiki virraten väänsin pari ämpäri kerrallaan ja jokusen tunnin jälkeen sekin oli sitten tehty. Sen jälkeen sitten, parin viikon ajanjaksolle hissukseen jakautuen, aloin muuraamaan harkkoja paikalleen. Porailin anturaam paikat harjateräksille ja kiinnitin ne sitten paikalleen jahka olin saanut muuria vähän nousemaan. Vieressä on lasten tramppa jotenkin olisi ollut hengenvaarallista kiinnittää teräskepit jo anturaan aiemmin. Siitä sain sitten nostettua pari riviä kerrallaan ja jälleen valoin käsipelillä harkkojen sisukset täyteen betonia. Lisäksi harjateräksiä sitten poikittain myös. Käytin pohjalle 250mm harkot ja kun ne loppui niin jatkoin 200mm harkoilla. Hinta-laatusuhde oli lopulta muurille ihan hyvä.

Antura valettu.


Jahka muuri oli riittävän korkea, rakentelin muotin päälle ja laitoin kallistumaan muurin taakse ettei jää vesi seisomaan siihen päälle. Muottiin sitten rautaa sisälle reilusti ja jälleen käsipelillä jokunen litra betonia sisälle. Seuraavana päivänä muotti pois ja sitä seuraavana aloitin sitten ulkopuolelta tasoittamaan rappausverkon kanssa. Aikanaan sitten toinen kerros tasoitetta ja lopulta samaa sokkelimaalia päälle. Hyvän näköinen tuli. Siihen sitten seuraavana kesänä terassin ylempi taso valmiiksi kiinnitettyihin terassijalkoihin.

Myös sen autotallin viereisen tukimuurin tasoitin verkon kanssa ja vielä toisenkin kerran ja sain senkin sitten lopulta maalattua. Nyt näyttää sitten kivasti että sokkeli jatkuu sinne ja ne yhdistyivät visuaalisesti aika kivasti.

Ensimmäinen kerros etenee.

Rautaa sisälle.

Siihen se sitten jäi. Valu vielä päälle.

Muottihommia.

Valu tehtynä ja yläterassin palkkikengät vaaterissa paikallaan.

Verkko ja tasoite päälle.


Maali perään ja valmis.

Autotallin muurikin sai väriä pintaan.


Autotallin katos


Yksi to-do -listalla pitkään keikkuneista asioista on ollut autotallin oven yläpuolelle tuleva katos. Teräsrangathan on pönöttäneet seinästä jo vaikka kuinka kauan mutta tänä kesänä vihdoin sain työn alle senkin homman. Päädyin tekemään lisärakennetta teräsrankojen ympärille puusta niin sai näppärästi kaiken kiinni. Hiljalleen siinä tuli nikkaroitua ja ihmeen hyvin homma edistyi vaikka yksin teki. Tokihan toinen käsipari olisi ollut aika hyödyllinen tässä(kin) hommassa mutta enpä jaksanut soitella apulaisia. Taas tämä kyseenalainen laiskuus nosti päätään ja aiheutti lisää hikoilua. :)

Katoksen katoksi laitoin samaa tiiltä kuin mitä rakennusten katolla muutenkin on. Haastavaksi kävi vaan se että halusin talon ja saunarakennuksen tyyliin myös tähän katokseen reunatiilet enkä reunapeltiä. No ei se nyt muuten mutta kun ehjänä niitä sattui olemaan sen verran että toisesta reunasta jäi yksi kokonainen ja yksi puolikas reunatiili vajaaksi. Sitten kyselemään josko Ormaxilta löytyisi lisää jostain, mieluiten vaikka jostain rautakaupasta jotta voisi noutaa. Yllätys oli melkoinen kun kävi ilmi ettei koko suomenmaasta löydy kyseistä tiiltä vaan pitää tilailla Saksasta. Eikä kuluttaja-asiakas saa itse tilata vaan piti ottaa vielä rautakauppa väliin... hituse rupesi tässä vaiheessa silmäkulmaa jo nykimään mutta lähirautakaupan kautta lopulta sain tilauksen vetämään. Tilasin toisellekin puolelle pari reunatiiltä vielä extraa koska siellä oli pari vähän turhan sotkuiseksi päässyttä. Hinta tiilille oli noin 15€ kappale, mutta päälle sitten pakkaus ja toimituskulut noin 60€. Eli neljä tiiltä maksoi lopulta lähes 120€. Kyllä hitusen nyppi mutta minkäs teet. Reunakivet oli saatava. Pari viikkoa meni toimituksessa ja sitten ne oli noudettavissa rautakaupan puolelta. Pikaisesti paikalleen ja nyt katos on jo jokusen hetken ollut lähes valmis. Puuttuu enää sadevesikouru ja ränni sekä seinän ja katon liitokseen pelti... mikä se taas on osaltaan aiheuttanut harmaita hiuksia kun ei oikein mistään tunnu suoraan saavan sellaista hyllystä ja on aika vaikea googlettamalla keksiä edes mikä sen pellin nimi ylipäätään on! Täytynee ottaa joku peltimies käymään ja tekemään.

Laudoituksen laitoin teräspalkkien väleihin vain. Tuli ihan hauskan näköinen.


Räystäslaudat paikalleen ja pääsee kattotiiliä mallailemaan.

Tiilet paikallaan paria reunatiiltä vaille (vasemmalla). Oikealta päätin sitten vaihtaa nuo vaaleaksi pölyyntyneet tiilet. Oli tiukassa lika kun ei pesemällä lähtenyt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti