torstai 7. maaliskuuta 2013

Ensimmäiset Luonnokset



Ensimmäiset luonnokset kolahtivat tänään sähköpostiin. Vähänkö jännää!

POHJAKUVAT:


Yläkerta on hyvinkin sen näköinen mitä itse tuli luonnosteltua. Seuraavia muutostoiveita jo laitoimme vastineessa takaisin arkkitehdille:
- Vanhempien makuuhuoneen VH:n liukuovi pois. Avovaatehuone.
- Keittiö varmaan muuttaa muotoaan. Parveke kun jatkuu talon etuosaan, tuli mieleen että jos käynnin parvekkeelle siirtäisikin sille puolelle. Tulisi lisäosa parvekkeesta hyötykäyttöön ja keittiöön tulisi lisää seinäalaa kaapeille. Keittiö tulisi siis olemaan mallia toispuoleinen U.

Yläkerta.





































Kellarissa tulisi ehkä hieman enempi muutoksia. 
- TH:n yhteydestä vaatehuone kokonaan pois. Tilalle tekninen tila.
- Kylmäkellaria pienemmäksi.

- KHH laajenisi ehkä 20-30cm oikealle.
- VAR laajenisi teknisen tilaan asti. Potentiaalista tulevaisuuden laajennustilaa.

- Eteinen on TODELLA avara. Hieno juttu, mutta olisikohan se jopa hieman liian avara. Kuluttaa nimittäin kerrosalaa. Ehkä siis autotalli kasvaisi jonkin verran vasempaan päin.

Kellari


 JULKISIVU:

 

Julkisivu miellyttää kovasti. Ikävä kyllä siinä on pieni ongelma joka näkyy heti ensimmäisessä kuvassa:

Autokatoksessa pitää ilmeisesti olla palo-osastointi omaksi osastokseen, joten koko idea siitä että kuivana pääsisi kävelemään suoraan katoksen alla pääovelle, ei toimi. Pääovi myös jää vähän katveeseen. Hämmennystä itsellä herättää se, että eräs talo lähistöllä jota on kävelylenkeillä tullut ihailtua, on toteutettu juuri kuten haluaisin sen toteutettavan. Vastaavanlaisella katoksella, mutta ILMAN seinää.

Mikä sitten ratkaisu? Noh, pallo heitetty arkkitehdille, jos vaikka löytyisi jokin hyvä idea. Jos taas alkuperäinen ajatus ei onnistu niin erillistä katostakaan ei mielestäni kokonaisuuteen järkevästi saa. Joten pitäisiköhän ruveta sittenkin miettimään kahden auton tallia. Pienentäisi toki eteistä entisestään, mutta kaikkea ei voi saada. 

Julkisivu about luoteesta käsin


























Toinen ongelma joka julkisivun puolella tuli vastaan, näkyy tässä kuvassa:

Autokatoksen katto nousee sen verran ylös, että se häiritsee ikkunoiden sijoittamista. Mikä sitten ratkaisuksi. Noh, jos autokatos jää kokonaan pois, ei ongelmaa ole. Mutta jos taas se luonnistuu, niin mahtaisikohan auttaa jos kasvattaisi kellarikerroksen huonekorkeutta vastaavaan kuin ylemmässä. Eli noin kolmeen metriin. Silloinhan myös yläkerta nousisi noin 50cm jolloin luulisi tilanteen ratkeavan. Katsotaan miten luonnistuu.



Julkisivu about lounaan suunnasta

5 kommenttia:

  1. Kaipa tuohon autokatoksen ja pääoven väliin jotain aukotusta on tulossa ja voi laittaa, meillä ainakin on vastaavalla tavalla kulku pääovelle, siinä autokatoksen seinässä on kulkuaukko. Meillä autokatoksesta menee suoraan ulko-ovi ns. kuraeteiseen ja pääovi taas on katoksen vieressä. Kuraeteisen ovi on ns. osastoiva palo-ovi ja katoksen sisäkattoa ei saatu laudoittaa vaan siinä on jotain mineriittilevyjä. Myös rakenteiden suhteen oli jotain vaatimuksia ja palo-osastointimääräykset täyttyivät niillä.

    VastaaPoista
  2. Juttelin eilen puhelimessa arkkitehdin kanssa ja ilmeisesti määräykset ovat muuttuneet alle vuosi sitten. Eli ko. seinämä olisi siis tultava. Sitä ehkä olisi mahdollista hieman lyhentää, mutta se lyhennys tulisi sitten tulosuunnasta, ei oven puolelta. Luulisin, että aukotkin vaatisivat sitten jonkin palo-oven tai vastaavan. Sinänsä vähän tyhmältähän tämä kuulostaa, ottaen huomioon että on tiilitalo suunnitteilla...

    Olemme nyt kuitenkin päätymässä autokatoksen sijaan kahden auton talli -versioon. Aiemmin suunniteltu yhden auton tallikin oli mitoitettu niin suureksi, että kaventamalla eteistä n. metrin verran talli muuntui kahdelle autolle sopivaksi. Siihen sitten vaan pieni kate oven kohdalle. Mutta näistä lisää seuraavien luonnospostausten yhteydessä. Stay tuned! :)

    VastaaPoista
  3. Kyllä katoksen pitäisi saada myös avonaisena. Ikkunoita vaan voidaan joutua muuttamaan paloluokitelluiksi jotka taas maksavat todella paljon. Ehkäpä kahden auton talli ilman katosta sopisi talon ulkokuoreen paremmin.

    Oletteko miettineet oikeasti minkä kokoinen on 8.7m2 makuuhuone? Omalla kohdala jää myös mietityttämään onko ikkuna pinta-ala tarkoituksella jätetty lähes minimiin. Musta julkisivu tulee varmasti vielä korostamaan tätä ja luonnonvaloa varmasti tiloissa koskaan on liikaa. Lisäksi tuo alakerta selkeästi kyllä kaipaisi hieman parempaa jäsentelyä huoneiden suhteen. Nyt pimeät käytävät valtaavat aika paljon ja tilojen monikäyttöisyys tuntuu hieman hankalalta.

    Kaikkihan tietysti on vain makuasioita :)

    VastaaPoista
  4. Ilmeisesti pääoven läheisyys on se ratkaiseva tekijä. Toinen vaihtoehto olisi ollut jättää parvekkeen alainen kylmä varasto kokonaan pois ja laittaa pääovi kulman taakse, mutta se taas olisi ollut vielä huonompi ratkaisu. Kahden auton talli ja pieni lippa siinä yllä auttaa myös toiseen ongelmaan, eli ylemmän kerroksen ikkunoihin. Näissä luonnoksissahan ikkunapinta-alaa on todella vähän mutta se on osittain katoksen katon tiellä olon takia. Talon etuosaan siis ainakin tulossa yksi ikkuna lisää. Nykytrendin mukaisia suuria ikkunapinta-aloja ei olla lähdetty missän vaiheessa hakemaan.

    Makuuhuoneiden kokoja ollaan mietitty. Nykyisessä asunnossamme suurin makuuhuone on noin 10,5m2 (lasten käytössä) ja kaksi pienempää noin 9m2 tai alle. Kyllä sinne tärkeimmät mahtuu. Ja lapsille on lisäksi tuo kompakti leikki-alue yhteisiin leikkeihin. Suunnitelmassa asiaa auttaa se, että huonekorkeus tulee olemaan 3m. Pienimpään makkariin hyvin todennäköisesti tulee jo alusta asti kiinteä parvi, joten yhden sängyn verran tilaa avautuu lattialle.

    Kellaria on seuraavissa luonnoksissa jäsennelty hieman uudelleen, mutta kyllä sinne hieman jää kuitenkin käytävää. Valaistusta vaan riittävästi. :)

    VastaaPoista
  5. Minäkin mietin makuuhuoneiden kokoa, mutta jos ne teistä tuntuvat riittäville, niin sitten ne ovat riittävät. Meidän taloon tulevista makuuhuoneista pienin on reilut 12m2 ja ainakin näin ilman kalusteita se tuntuu kyllä pieneltä. Se on saman mallinen (2,7 x 4,7 m) kuin teidän suunnitelmissa keskimmäinen makuuhuone ja taitaa olla aika haastava kalustettava tuon 2,7m syvyyden takia.

    VastaaPoista