Tuli tänään keskusteltua sukulaisen kanssa luonnoksista ja hän kysäisi kylmäkellarin toteutuksesta. Täytyy myöntää, että vielä en ole kyllä kerennytkään ajatusta suoda kylmäkellarin rakennustekniselle puolelle. Ajatus tilasta on kiva ja vielä helpompi se on heittää paperille, mutta kuinkas sen sitten saa oikeasti pysymään viileänä?
Luonnos kakkosesta otettu leikkaus (L2 postaus tulossa myöhemmin). Jos nyt oikein järjellä rupeaa ajattelemaan niin tuo kylmäkellarihan on tuossa kolmelta sivulta lämpimän sisätilan ympäröimänä ja yhdeltä sivulta kellarin ulkoseinän ympäröimä. Hankala siis pitää kylmänä paitsi jollain koneellisella viilennyksellä. Puhumattakaan vielä lattialaatasta joka myös johtaa lämpöä.
Mikä siis ratkaisuksi? Onko ideoita?
Yksi vaihtoehto voisi olla että tekisi kellariin ihan erillisen "ulokkeen" joka jäisi kokonaan maan alle. Vuoraisi bitumilla sen kokonaan. Uloke olisi eristämätön ja kellarin puolelle näkyisi vain ovi joka johdattaisi kylmäkellarin puolelle. Voisi tulla esimerkiksi tuosta teknisestä tilasta vasemalle. Toimisiko tämä? Hieman lisää kuluja pohjatöihin ja kellarin rakennukseen.
Toinen olisi että vaihtaisi teknisen tilan ja kylmäkellarin paikkaa ja jotenkin tekisi eristämättömän nurkan. Luulen ettei kovinkaan hyvä idea, ottaen huomioon että yläpuolella on asuintiloja.
Tai sitten luovutaan ajatuksesta, tehdään tilalle tavallista varastoa jonne arkkupakastin ja toinen jääkaappi. Helpoin, halvin ja varmasti varmin ratkaisu. Mutta ei varmaan olisi yhtä kätevä kuin kylmäkellari.
Ajatukset ja ideat ovat tervetulleita kun vielä pystyy vaikuttamaan asioihin. :)
Jaahas, valitettavasti en osaa auttaa noissa pohdinnoissa, mutta varmaankin kylmäkone on ainoa idioottivarma ratkaisu...
VastaaPoistaMeillä on maakellari talon sivulla, se saatiin maisemoitua tosi kivasti tontin muotoilujen yhteydessä. Kellarin ovi on muutaman askeleen päässä sivuovesta. Eipä maakellarikaan mikään idioottivarma ole, oikein kylmillä keleillä siellä voi olla tarpeen pitää jotain pientä lämppäriä ettei lämpötila pääse laskemaan liian alas! Vanha kansa poltti pakkasella kynttilää kellarissa. Talon sisälle laitettu kellari varmaan taas on helposti liian lämmin ja ilma siellä on liian kuivaa.
Laitan vielä linkin meidän maakellarin asennus -blogipostaukseen: http://kotibetonia.blogspot.fi/2012/10/maakellari.html?updated-min=2012-01-01T00:00:00%2B02:00&updated-max=2013-01-01T00:00:00%2B02:00&max-results=50
VastaaPoistaJoitakin ajatuksia asiaan liittyen:
VastaaPoista1) Tee erillinen maakellari erillisellä sisäänkäynnillä jonnekin päin tonttia. Jolloin jos siellä on viileää, se helposti kerää myös kosteutta. Kosteus aina tuppaa tiivistymään sinne missä on viileintä - jolloin jos näin käy - niin eipä ole sitten se kosteus asuinrakenuksen kiusana aiheuttamassa sisäilmaongelmia, joka voisi levitä laajemminkin talon sisätiloissa.
2) Tee isompi tekninen tila, ja siitä tilasta rappuset alas kylmäkellariin. Eli Rappusten alapäähän ovi. Eli sinulla olisi sitten siinä kohtaa talossa 2-kerroksinen kellari, kun viileä kellari on vielä kerrosta alempana kuin muu kellari. Tarvitaanko sinne ilmanvaihto ja lattiakaivo ja vedenpumppaamo, enpä osaa sanoa.
3) Tänä päivänä 70-luvun taloyhtiöissä on vielä kellarissa ns. kylmäkellari, jonka pitää kylmänä kylmäkompura. Se on melkoinen sähkösyöppö. Ja lisäksi kylmäkellarit on taloyhtiöissä vajaakäytöllä. Joten taloyhtiöt ovat hankkiutumassa niistä eroon. Paljon halvemmaksi tulee ostaa kodinkone, joka tekee tarvittavan kylmän, ja sen voi sijoittaa ihan mihin tahansa lämpimiin tiloihin. Jolloin mitään sivuefektejä ei tule (esim. pohjaveden pumppaus, ilmanvaihto, ilman kosteuden kondensoitumisen hallitseminen yms). Eli suomennettuna tämä vaihtoehto tarkoittaisikin sitä, että kylmäkellari suunnitelma jätettäisiin sellaisenaan toteuttamatta, mutta sama tila voisi olla tarvittaessa myös lämminkellari tai tila ilman lämmityslaitetta. Ja saisihan sinne sitten sähkölämmittimen tarvittaessa. Hinta Bauhausista ehkä 20-30 euroa plus sähkönkulutus päälle. Toki siellä sitten voisi olla nurkassa jääkaappi/pakastin, jossa olisi aina kylmä.
Omassa talossamme tulee terassin alle varastotilaa, jossa on lämmöneristeet, mutta ei lämmitystä. Muuta kuin talosta tuleva hukkalämpö. Itse olen ajatellut tässä kohtaa niin päin, että se on samanlaista tilaa kuin ulkona oleva polttopuuvarasto tms. mutta jos on tarvis, niin sähköllä sen saa myös hetkittäin pysymään lämpöisenä, jos jostain syystä siihen olisi tarvetta. Aika näyttää sitten että millaiset lämpötilanvaihtelut eri vuoden aikoina tuollaisessa maanalaisessa tilassa tulee olemaan.
Hyvä että tuli tässä vaiheessa puheeksi. Luulen että päädyn helpoimpaan ratkaisuun. Kylmäkellari muuttuu "kylmäkellariksi" eli ihan normaaliksi lämpimäksi varastoksi jonne tulee sitten tarvittaessa arkkupakastin ja lisäjääkaappi.
VastaaPoistaTodennäköisesti kun on X-vuotta asuttu talossa ja rupeaa jälleen rakennusviettiä kutkuttamaan, voisi tontin johonkin sopivaan nurkkaan jonkin sortin hobittikolon rakentaa maakellarin virkaa ajamaan.
@Sanna
Kiitos linkistä, olenhan tuonkin lukenut ja voi olla että jotain vastaavaa tulee aikanaan tehtyä. Tosin ei aivan talon yhteyteen.
@Mika
Hyviä kommentteja kuten yleensä, oikein jo odotinkin kommenttiasi ;)
2) vaihtoehto kuulostaa sen verran eksoottiselta (historialliselta) ratkaisulta nykypäivään, että en varmaan rupea moista nykytalolla yrittämään. Omat riskinsä aina tosiaan tuossa viileän ja kostean kanssa pelaamisessa.
1) ehdotus on se todennäköisin meille.