keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Lämmitys ja lämmönjako



Maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys. Piste.


Jotenkin minulle on alusta asti ollut selvää että meidän taloomme tulee maalämpö. Nyt kun tontti on löytynyt ja voi hyvin olettaa että kalliokin on kaivon poraamista varten melko lähellä, niin yhä varmemmalta valinta tuntuu. Vesikiertoinen lattialämmityskin tuntuu vahvasti omalta jutulta. Vanhempani rakensivat tuolla -90 luvun puolivälissä ja silloin tuli teininä oltua paljon raksaamassa. Serkkuni kanssa untuvikkoina asennettiin Nereus lattialämmitys ja molemmat saatiin töitäkin asennushommissa sen jälkeen. Joten pari kesää niitä asennelleena sille suunnalle edelleenkin veri vie.

Millainen järjestelmä sitten pitäisi hankkia?


Asiaa hieman vasta tutkineena en vielä hirveän paljon pumpuista ymmärrä. Sain kuitenkin eräältä tutulta melko järkevän kuuloista selitystä asian tiimoilta. Kaikki ei ole siis omaa pelkästään "omasta suustani".  Saa siis tietenkin korjata jos menee vikaan :)

Käsittääkseni pumpuissa on kahta eri periaatetta toiminnalle: Vaihtoventtiili ja kierukkavaraaja. Vaihtoventtiilissä ilmeisesti kone välillä lämmittää lattiaa ja välillä taas varaajan käyttövettä.  Kierukkavaraajassa taas alaosassa lämpeää lämmitysvesi lattian lämmityskiertoon ja yläosassa tulistetaan käyttövesi. Vaihtoventtiilin kanssa käyttövesi jos loppuu, niin se loppuu kerralla. Kierukalla taas hiipuu pikkuhiljaa jos on hiipuakseen. Kumpi sitten olisi kivempaa. Omasta mielestä ainakin jälkimmäinen.

Vaihtoventtiilikoneessa lauhdutuslämmöt ovat korkeammat joten hyötysuhde aavistuksen heikompi. Tällä erolla ei suurta käytännön merkitystä. Kumpikin kone voidaan myös mitoittaa joko täysi- tai osatehoiseksi. Osatehomitoituksella saavutetaan optimi hyötysuhde mutta se vaatii enemmän huipputehoa (eli voi vaatia suuremmat pääsulakkeet taloon).

Tärkeämpi juttu on koneen rakenne. Kokonaiseksi paketiksi rakennettu "lämpökeskus" on tehokas ja vaatii vain pienen tilan. Jos kuitenkin otat erikseen energiavaraajan ja siihen kylkeen erillisen maalämpöpumpun voit lisätä varaajaan myöhemmin ilmalämpöpumpun tai aurinkokennot. Itseäni tuota tietoa vasten siten taitaisi kiinnostaa erillinen paketti, sillä olen ajatellut, että joskus jos ottaisi käyttöön myös aurinkopaneelit käyttövettä lämmittämään.

Porakaivosta neste tulee läpi vuoden muutaman asteen plussalla. Maahan kaivettu keruuputkisto antaa lämpimämpää keruunestettä ja keruupiirin lämpötila vaihtelee enemmän vuodenajan mukaan. Kaivosta saa kesällä viileätä nestettä jolla voit jäähdyttää taloa puhallinpattereiden/iv-koneen avulla. Maapiiri ei käy tähän tarkoitukseen. Viilennys kyllä kiinnostaisi itseäni, vaikka täystiilitalo tasaakin lämpötiloja. Viimeiset kuumat kesät kyllä ovat näyttäneet, että ilman viilennystä talo kuin talo lämpeää lopulta epämukavaksi.

Summa summarum:

Näillä näkymin järkevimpänä vaihtoehtona meille pitäisin siis kierukkavaraajalla toimivaa ns. tulistuspumppua. Suuri vesivaraaja käyttövedelle (ei lämmin vesi lopu vaikka lutraisi ammeessa) ja varaus aurinkokennoille käyttöveden lämmitykseen. Täysitehoisuudesta/osatehoisuudesta en tiedä vielä tarpeeksi tehdäkseni alustavia päätöksiä suuntaan tai toiseen.

1 kommentti:

  1. Maalämpöä myös aikoinaan mietimme, vieläkin käymme läpi vaihtoehtoja. Semmoinen lämpökeskus voisi olla kätevä, saa myös siirreltyä. Tutun kanssa juuri puhuimme näistä eri vaihtoehdoista. Riippuu niin omastakin kulutuksesta ja asuinpaikasta ja muusta. Suunnittelu tuntuu teillä menevän hyvin kuitenkin! Se onkin aina se tärkein tekijä.

    VastaaPoista