torstai 8. lokakuuta 2015

Takka ja savupiiput!

Eilen iltapäivästä kaartoi tontille On-piippujen asentajat, mukanaan meidän takka sekä kaksi piippua. Piiput tosiaan ovat saumattomia valmispiippuja jotka nostetaan paikalleen yhtenä kappaleena. Takka taas on Valmistulen eli On-rakenteen ja tulikiven yhteistyöyrityksen tuote. Sekin, piippujen tapaan, tulee kokonaisena paikalle. Asennuksen jälkeen takka ja hormi ovat samantien käyttövalmiit. 

Homma sitten alkoi sillä että katseltiin paikka takalle sekä saunarakennuksen piipulle. Takan piippu tulee takan päälle. Sen jälkeen ruvettiin mittailemaan mahtuuko Hiabilla nostamaan sen takan meidän parvekkeelle. Rajoittavana tekijänä pääasiassa parvekkeen katon liimapuupalkki sekä otsalaudat ja jos ei nyt millipeliä niin senttipeliä oli kuitenkin. 

Ensimmäinen nostoyritys ei onnistunut. Jäi noin kaksi senttiä siitä että olisi edes saanut parvekkeelle saatikka lavalle+vanerille jolla pääsee lattiakorkeuteen. Piti laskea takka takaisin maahan ja säätää nostohihnoja uudelleen jonka jälkeen sitten saatiinkin takka suoraan lavan ja vanerin päälle ja puoliksi oviaukkoon asti. Pelivaraakin jäi korkeussuunnassa lopulta ainakin 4cm. Siitä takka jatkoi matkaansa fillarit alla paikalleen ja asennus pääsi alkamaan.

Kuljetus/asennusauto.

Siinä se takka nousee!

Lähestyy ahdasta parvekkeen aukkoa.

Mahtuu, ei mahdu, mahtuu, ei mahdu...


Ja mahtui! Pelivaraakin jäi.

Molemmille puolille kärry renkailla ja hihnoilla kiinni toisiinsa.

Ja paikallaan!

Muutama muukin piippu pojilla mukana.


Tässä vaiheessa sitten piti itseni jo lähteä jotta ehtisin muun perheen mukaan anopin nimpparikaffeille, mutta sitkeät asentajat ajattelivat jatkaa ehkä kahdeksaan asti. Kahveilta lähtiessä ajoimme sitten tontin kautta ja siellä oli jo Talon piippukin nostettu paikalleen ja katolla kävi kuhina kun kundit pellittivät piippua ja tekivät läpivientejä.

Tänään aamulla sitten tontille mentyäni huomasin että asentajat olivat illalla saaneet vielä saunankin piipun paikalleen ja se oli vain tiivistyshommia ja peltejä vaille. Puolen päivän tienoilla sitten asentajat palasivat viimeistelemään saunan kattohommat kun aamun kuura oli jo kerennyt pääasiassa sulaa pois.

Tänään aamulla piippukin jo asennettu.

Tykkään kyllä tosi paljon. Tuossa on ilo katsella liekkien loimua.

Betonin hiontaa ja saunan paneeleita


Parin päivän mittaan on saatu myös oma osamme pölytyksestä.Parvekkeen lattiaa on hiottu tasaisemmaksi ja eilen hionta saatiin valmiiksi. Tänään pintaan saatiin primeri ja ehkä lauantaina voisi olla sopiva hetki tasoittaa se ohuella kerroksella itsetasoittuvaa tasoitetta. Sen jälkeen pitäisikin hankkia bitumihuovat jotta saadaan vedeneristys tehtyä.

Parvekkeen etuosasta pahimmat knöölit hiottu pois ja primeri levitetty.

Sama juttu loppuosassa partsiakin.

Kellariin saatu raksavessakin toimintaan. Piti sitten tietty ämpäristä läikytellä vettäkin...

Primerin kuivumisaika on 12h joten koska sitä hommaa ei voinut jatkaa, päätimme tänään iltapäivällä ruveta kiinnittämään saunan seiniin paneelia. Täytyy sanoa, että lyhykäisyydessään se mitä ehdittiin tehdä oli kyllä tosi kivaa. Nopeasti syntyi näkyvää jälkeä ja lähes tulkoon valmista koska paneelit on jo valmiiksi tehtaalla maalattu oikeaan sävyyn ja työmaalla tarvitsee vain kerran sutia maali päälle. Harmi vaan että huomenna joutuu omiin töihin eikä voi olla nakuttamassa puuta seinään.

Saunan paneeleita. Kyllä tulee komeaa!


Piippu katolla. Saunan piippu jää vähän harjan taakse piiloon.

6 kommenttia:

  1. Todella hienon näköinen takka. Minkä merkkinen takka on.

    VastaaPoista
  2. Takka on siis Valmistulen valmistama, Schmidtin kiertoilmatakkasydämellä.
    On siis ihan valkoiseksi pinnoitettu, mustat reunat on metalliset suojalistat. Ajattelin vaan täsmentää.

    VastaaPoista
  3. Hei Vili,
    Olen, melkein alusta asti, jostain vahingossa päässyt/joutunut blogisi lumoihin. Kerrostaloasujana ei mitään intoa rakentamiseen, mutta joten tämä lukeminen on ihanaa. Olet ollut todella organisoitunut ja tehnyt paljon erilaisia etukäteisvalmisteluja (muistan muutaman lukijan niistä sinua kritisoineenkin-keittiön koneiden kohdalla ainakin). Nyt tuntuu melkein kun talo olisi kohta valmis! Jaksamista puskea rakentamista eteenpäin.
    Elina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      Kiitos kommetistasi. Aina mukava kuulla, että joku oikeasti jorinoita lukeekin. Ja etenkin jos vielä kokee ne mielekkäiksi. :)

      Talon ulkopuoli lähenee valmiin näköistä (pihaa lukuunottamatta siis tietenkin) ja tähän saakka omaa työtä varovaisen arvion mukaan noin 1100-1300h. Tämä siis työmaalla työhön käytettyä aika. Kotona tehtyä kilpailutusta, suunnittelua ja juurikin noita etukäteisvalmisteluita en ole laskenut ollenkaan mukaan. Varmaan sisätöitä edessä vielä vähintäänkin toinen mokoma, joten iloinen matka sen kuin jatkuu vaan. :D

      Poista
  4. Hei!

    Komean näköinen torppa tulossa! Kiinnostaisi tietää tuosta takan asennuksesta sellainen yksityiskohta, että kuinka nostitte takan pois tuolta kuormalavalta?

    Työn iloa ja onnea rakentamiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takan alla siinä lavan päällä oli muistaakseni useampi rima joiden päällä takka lepäsi. Sen myötä pääsi kuvassakin näkyvät härpäkkeet livauttamaan alle kahdesta reunasta. Ne sidottiin hinnoilla yhteen ja sitten niissä oli kahva jolla hydrauliikkaa hyödyntäen sai nostettua takkaa sen verran ylöspäin että lavan sai alta pois. Aika näppärä tapa.

      Poista