tiistai 31. toukokuuta 2016

Rimakaton tekeminen

Joskus viime kesän korvilla rupesin miettimään että millaisen katon meille haluan oleskelutiloihin. Hieman rupesi mietityttämään meidän hitusen normaalia korkeampi huonekorkeus ja mahdollinen kaikuminen. Korotettu osuus olkkarissa oli kyllä tarkoitus kipsilevyttää mutta alaslaskettujen osuuksien suhteen pohdintaa kävin. Levypinta olisi melko varmasti vaatinut akustiikaltaan sitten muita ratkaisuja ja mdf-paneelit tai vastaavat sitten eivät jotenkin vaan tuntuneet tähän tilaan oikealta vastaukselta. Jos en väärin muista, niin rimakatto tuli ensimmäisen kerran vastaan KOTI -blogissa ja se jäi jonnekin mieleni sopukoihin asustelemaan.

Jokunen kuukausi takaperin sitten otin ajatuksen uudelleen esille ja googlailin rimakattojen kuvia, esittelin niitä vaimolle ja hieman ehkä yllätyksekseni hän tuntui innostuvan ajatuksesta. Joten siitä alkoikin tiukka laskenta rimakaton kustannuksesta versus muut ratkaisut. Laskeskelin että n. 20% hukka huomioiden meillä menisi about 450m 15x70mm rimaa. Hintaa tuolle määrälle rimaa käsiteltynä (2x vahattuna Osmo-colorin valkealla puuvahalla) tulisi tarjousten perusteella noin 1000-1300€ toimitettuna. Päädyin siis edullisimman hinnan ja useammankin suosituksen saattelemana tilaamaan rimat Arolan Höyläämöstä. Pakko vielä kehua kyseisen paikan asiakaspalveluakin. Todella hyvin hoitivat kaikin puolin.

Rimojen lisäksi sitten sinne koolauksen ja rimojen väliin piti laittaa musta kangas. Katseli erinäisistä paikoista mustan maisemointikankaan hintoja ja ei niissä paljoa eroja ollut. 30m2 kyseistä kangasta melkein paikasta riippumatta kustantaa noin 20€, joten meillä olisi mennyt joko 2x20€ tai sitten toinen paketti pienempänä noin 30€ yhteensä. Sain kuitenkin Malmin rautiasta niin hyvän hinnan mustalle suodatinkankaalle, että kannatti ottaa mielummin 125m2 paketti sitä. Saa sitten loput käytettyä mihin haluaa.

Jos sitten vertailee esimerkiksi mdf-katon hintaan, niin kyllä voisi sanoa, että sopivan tarjouksen osuessa kohdalle sen olisi tehnyt noin neljäsosalla rimakaton hinnasta. Keskimäärin ehkä kolmanneksella. Kipsilevykaton hintaa taas on vaikea arvioida, koska siinäkin on melkoinen määrä työtä (levytys, tasoitus, maalaus...) ja se taas riippuu ihan siitä kuinka paljon tekee itse. Luulen kyllä että ei se kipsilevykattokaan olisi hirveän halvaksi tullut, etenkin kun edelleen olisi ollut kaikumisongelma ratkaistavana. Joten kyllä tämä varmastikin oli hintansa väärti ratkaisu.

Rimakaton asennus


Asennus tuli aloitettua alaslaskujen koolauksiin sillä, että sain isäni jeesaamaan mustan kankaan kiinnittämisessä. Paineilmakäyttöisellä niittipyssyllä paukuteltiin menemään ja kangas tuli paikalleen jopa lähes ilman ryppyjä. Portaikossa hieman haastetaso kasvoi ja pitikin sitten myöhemmin pystyttää siihen telineet että pääsi laittamaan kankaan kunnolla.

Huono kuva, mutta kangas paikallaan.


Itse rimojen asennuksessa päätin että raoksi jää timpurin kynän leveän puolen verran. Se on mielestäni 70mm leveään rimaan nähden aika sopiva rako. Jos olisi ollut esim. 45mm leveää rimaa, niin olisin valinnut raoksi timpurin kynän kapeamman puolen. Homma sitten alkoi mittaamisella ja pohdinnalla miten lähteä etenemään. Alku oli yllättävänkin hidasta, etenkin kun aloitus tapahtui pisimmän osan kohdalta eli ruokatilasta porrasaulaan.

Tästä kohtaa se sitten lähti liikenteeseen.

Pisin pätkä valmiina!

Toisesta suunnasta.

Ja olkkarista käsin.


Rimat ammuttiin kiinni viimeistelynaulaimella ja pohdinnassa oli kaksi eri kiinnitystapaa. Joko kahdella naulalla suoraan riman päältä tai sitten vähän enemmän piilokiinnitystyylillä eli vinosti sivusta. Testauksen jälkeen valitsin tietysti sen hitaamman ja tarkemman tavan eli sivukiinnityksen. Ihan kuin ei muutenkin olisi hidasta hommaa. Valkovahatussa se naulan kanta vaan jotenkin loisti liikaa näkyville. Kyllä nytkin aion käydä naulankannat sekä liitoskohdat jossain sopivassa välissä läpi vahapurkin kanssa, mutta katsotaan milloin ehtii.

Haasteita homman sitten toi olkkarin/ruokatilan tienoolla oleva korkeampi osa ja etenkin siihen jäävät lipat epäsuoralle valolle. Alunperin olin ajatellut että ne tehdään vain jollain L-muotoisella saman väriseksi vahatulla listalla siistiksi. Pitkällisen pohdinnan ja tutun hyvien neuvojen myötä sitten lopputulemana olikin tehdä suoraan leikatusta listasta siihen reunat. Päädyissä lista kulkee sopivasti yli aukon reunan ja siihen päälle tuli noin 25mm leikattu soiro rimasta. Sivuilla sitten taas kun tulee riman päät vaan näkyviin, on niihin kiinnitetty pystyyn 41mm soiro. Lopputulos on mielestäni hyvin pelkistetty ja tyylikäs. Olen siihen oikeasti aivan hirmuisen tyytyväinen!

Seuraavaksi pisin pätkä oli olkkarin takaosassa. Sieltä liikkeelle korotusosan toista reunaa
kohti.

Molemmista päistä reunalle saakka valmiina. Enää pieni rypistys ja valmista...

Portaikon osuus työn alla. Kangas laitettu kunnolla kiinni.


Hukkaa ei lopulta hirveästi olkkarin ja yläkerran aulan osalta tullut. Pienet hukkapätkät sai käytettyä korkeamman osan toiselle sivustalle ja pidemmät toiselle. Nyt näyttäisikin siltä, että hukkavaran saan käytettyä lasten leikkitilaan (jonne voi tehdä enempikin liitoskohtia kun ei ole niin näkyvä paikka) eikä lopulta oikeasti jää juuri mitään yli. Huomenna olisi tarkoitus sitä ruveta askartelemaan.

Ja portaikon osuus valmiina!

Siisti tuli.

Ohjuriviritelmä lipalle, jotta tulisi tasainen reuna siihen.

Sieltä se lähtee kapea reuna etenemään.

Ja yksi sivu lähes valmiina.

Seuraava sivu liikkeelle.

Homma etenee.

Ja VALMISTA TULI!

Takkaseinämä.

Pakko myöntää että kyllä tykkään. Mielestäni todella hieno, vaikka itse kehunkin.

Olkkarin takanurkasta käsin.


All in all... Vaimokin sen sanoi. Tämä on sellainen juttu, että olisi jäänyt varmasti harmittamaan jos ei oltais tähän panostettu. Voin myöntää että täysin samaa mieltä, joten kannattava juttu. Aikalailla viisi päivää tämmöinen homma vei lopulta (tosin välillä tein muitakin hommia). Nopeammin olisi voinut mennä, mutta tässä sitten päätin vielä että mennäänpä ilman kattolistoja. Eli millintarkkaa hommaa siis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti