perjantai 11. syyskuuta 2015

Ulkotöitä ja yläkerran lattiavalmisteluita

Kelit on olleet sopivan mukavat joten hommia on osaltaan jatkettu ulkona, pääasiassa nyt saunan parissa. Saunan ulkoseinät harkkojen osalta on nyt tasoitettu ja tänään alkoi koolausten kiinnitys. Hieman pohdittiin että mikä mahtaa olla paras tapa kiinnittää koolaukset Porothermiin ja päädyttiin lopulta yhdistelmään. Porothermin osalta koolauslaudat on kiinni sekä uretaanilla liimaten, että muistaakseni 90mm betoniruuveilla jotka tuntuvat esireiän kanssa porautuvan aika tiukasti kiinni. Yläosastaan taas koolaukset menevät normaaleilla ruuveilla hyvin kiinni päätyjenkolmioiden puurunkojen koolauksiin. Pitäisi vielä päättää ja tilata paneelit sinne saunan seiniin.
Saunarakennuksen länsipääty tasoitettuna. Näyttää heti valmiimmalta!























Yläkerran osalta olen myös yrittänyt vauhdilla saada aikaiseksi valmisteluita lattian osalta. Ensiksi piti saada viemärit kellarin katon kautta ylös ja siellä sitten viedä putket kylppäreiden ja keittiön osalta paikalleen. Sitten alkoi taas eristyshommat. Meillä tulee ontelolaatan päälle aika reilu kerros styroksia. Alunperin muistaakseni tarkoitus oli tällä nostaa lattian pintaa, jotta ikkunoiden ja ovien yläpinta menisi järkevästi harkkojakoon. Lopulta tämä oli turha juttu kun ylityspalkit tehtiin joka tapauksessa valamalla, joten muotit olisi saatu tehtyä sopivasti kuitenkin. Tästä nyt sitten on hyviä ja huonoja puolia... Huonoihin kuuluu se, että eristeet maksavat rahaa ja niitä menee paljon. Hyviin taas se, että onpahan hyvin äänieristetty kerrokset toisistaan, mahtuu valun alle hyvin kaikkea rompetta sekä yläkerran lattialämmitys tullee toimimaan melko reaktiivisesti kun on hyvin eristetty ontelolaatoista.
Viemäreitä kellarin puolella.

Ensimmäisen styroksointipäivän tuloksia.










































Nyt kuitenkin siis lähipäivät mennyt styroksoidessa. Yhteensä tulee siis 125mm eristettä, josta ensimmäinen kerros 25mm levyllä. Se tasaa aika hyvin onteloiden päällä olevia epätasaisuuksia. Siihen päälle sitten kohdasta (ja levyjen riittävyydestä) riippuen joko suoraan 100mm eriste tai 2x50mm. Kohdalla tarkoitan sitä, että jos alueelle on tulossa vesiputkia, niin silloin menen 2x50mm eristeellä jotta saa kylmän ja lämpimän veden putket eri kerroksiin.
Styroksit tämän päivän jälkeen. Vielä puuttuu päällimmäisiä kerroksia paikka paikoin. Mutta tämä onkin helppo puoli. Ei viemäreitä tai vesiputkia paitsi keittiössä.

Siellä takana sitten haastavampi puoli. Viemäriä ja vesiputkea menee ihan riittävästi!

Takan alle vahvistusta. XPS eristettä ja keskellä aukko korvausilmalle. Se tuodaan suoraan tulipesään alakautta 125mm putkella. Alapuolelta menee sitten autotallin katossa ulos. Kondessieristys sekä palokotelointi.

Välillä sentään tuli tehtyä muutakin. Tuli käytyä vastaavan mestarin kanssa keskustelua yläpohjan eristämisestä. Kuulemma alkaa tulla ongelmaa silloin kun lämpötilat alkavat laskea ja etenkin jos talon saa umpeen ja lämmöt päälle. Ilman yläpohjan eristeitä alkaa kondenssivettä muodostumaan höyrynsulun yläpuolelle. Kuulemma jos haluan jo laittaa puhallusvillat paikalleen, niin yksi mahdollisuus on tehdä tulevien läpivientien kohdille ns. kaukalot vaikka ylijäämä-eristeistä ja täyttää ne kohdat myöhemmin vasta puhallusvillalla. Näinpä sitten päätin tehdä ja eikun yläpohjaan kaukaloita muokkaamaan ja puhallusvillasta tarjouksia pyytelemään.
Ensimmäinen kaukalo valmiina savupiipulle. Tämän lisäksi sitten tein kolme muutakin kaukaloa ja vielä pitäisi tehdä yksi lisää ilmanvaihdon poistoilmalle.


Huomenna tavoitteena saada vesiputket paikalleen ja toivottavasti loput styroksitkin, ainakin sikäli kun eivät lopu ja tule tarvetta käydä TAAAAAS hakemassa lisää.


Vielä muutama fiilistelykuva ikkunoista ulkoapäin :) Takaseinä. Nuorimmaisen huone ja kaksi kylppäriä.

Etelän puoli. Olkkarin korkeampi ikkuna ja kaksi makkaria vanhemmille vekaroille.

Talo alkaa näyttämään aina vaan enemmän oikealta talolta. Toki työtä on mahdottoman paljon sisäpuolella, mutta ulkopuoli edistyy kivasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti